Çocuklarda Ozon Tedavisi Fark Yaratıyor

Çocuklarda Ozon Tedavisi Fark Yaratıyor

Yetişkin hastalarda ozon tedavisi ve tedavi alanları ile ilgili çok sayıda içerik bulmak mümkün. Peki ozon tedavisine çocuk hastalarda başvurulabiliyor mu? Uzm. Dr. Rabia Alay ile Aydın’da bulunan kliniğinde kendi deneyimleri, ozon tedavisinin çocuk hastalarda nasıl uygulandığı ve faydaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sayın Alay, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Çocuk sağlığı hastalıkları uzmanıyım. Aynı zamanda ozon, homeopati ve fitoterapi tedavileri uygulamaktayım. Aydın’da kendi GETAT ünitem var. Orada hem çocuk hem de erişkin hastalara, danışanlara hizmet vermekteyim. Aslen Aydınlıyım, evliyim. İki tane de evladım var.

Kliniğinizde ne tür tedavileri uyguluyorsunuz?
Kliniğimde sağlıklı çocuk izlemi dışında çocuk hastalarda bağışıklama tedavileri uygulamaktayım. Bu bağışıklama tedavilerinde amacım çocukların hasta olmalarını azaltabilmek ve hastalıkların süresini kısaltabilmek. Bunun haricinde erişkin hastalarda kronik rahatsızlıklarda, ağrılarda, romatizma hastalıklarında hem yaşam kalitesini artırmaya hem de almış oldukları medikal tedaviye destek olma adına tedaviler vermekteyim. Bir de onkoloji hastalarında hem destekleyici tedaviler hem de almakta oldukları kemoterapi tedavisi veya diğer onkolojik tedavilere destek olarak bağışıklık güçlendirici tedaviler vermekteyim.

Ozon tedaviyi kliniğinizde küçük hastalarınız için uyguluyorsunuz. Peki ozon tedaviyi tercih etmenizin nedenleri nelerdir?
Çocuklarda ozon tedavisini aktif olarak uygulamaktayım. Burada esas uygulama alanım çocuklarda özellikle gece ağız açık uyumalar, horlamalar, bağışıklık düşüklükleri, geçmeyen öksürükler, burun tıkanıklıkları veya geniz akıntıları, kulakta sıvı birikmesi ve bunun çocuklarda yarattığı kulak tüpü ameliyatına kadar giden durumların tedavisi. Bunlarda aktif olarak ozon tedavisi uygulamaktayım. Ayrıca uygulama alanlarım ozon tedavisinde nazal ozon dediğimiz burundan ozon, kulaktan aynı şekilde ozon tedavisi, damar yolundan ozon tedavisi, SF ozon ve rektal ozon tedavisi uygulamaktayım. Eğer çocuğun alerjik bir öyküsü, astım tanısı veya tekrarlayan alerjik reaksiyonları varsa çocuklarda kilolarına göre değişmekle birlikte minor ozon dediğimiz ozon aşılama da kliniğimde uygulamaktayım.

Ozon tedavi uygulamalarının başlıcaları nelerdir?
Ozon tedavisini uygulamamın sebeplerinden en önemlileri hem doğal destek tedavisi olması hem de çocukların bağışıklıklarına ciddi katkı sunması. Vücuttaki oksijenasyon oranını değiştirerek kronik rahatsızlıklarda veya geçmeyen öksürüklerde çok etkin bir tedavi olması. En aktif kullandığım tedavi yöntemlerinden biri olan nazal ozon, çocuklarda özellikle akıntıyı çok güzel kurutuyor. Alerjik veya sık alerjisi olan, geniz akıntısı hiç geçmeyen çocuklarda çok güzel bir geniz akıntısı kurutucu tedavi. Yine aynı şekilde kulaktan da uyguluyorum ozon tedavisini. Biliyorsunuz kulak burun ve boğaz genizde birbiri ile bağlantılı. Bu yol çocuklarda bazen kısa olabiliyor ve geniz akıntısı kulakta biriktiği için kulakta sıvı birikimine neden olabiliyor. Bunun tedavisinde de ozon oldukça başarılı. Aktif olarak kliniğimde de uygulamakta olduğum ozon tedavilerinin başlıcaları nazal ozon, sf ozon dediğimiz serum ozon, minor ozon uygulaması dediğimiz ozon aşısı ve rektal ozon...

Nazal ozon tedavisinin çocuklar açısından avantajları nelerdir?
Avantajı, uygulamasının çok pratik olmasıdır. Girişimsel bir işlem de değil. Çocuğa ekstra bir damar yolu vs. açmaya gerek kalmıyor. Evde de nebül tedavisi alan çocukların çok rahat uygulayabildiği bir yöntem. Kokusuz, ağrısız, çocukta herhangi bir acı, yanma veya bir reaksiyon oluşturmuyor. Uygulama yolu da çok pratik. Sonuç açısından da çok etkin bir tedavi nazal ozon. Geçmeyen öksürüklerde, geniz akıntısında, burun içindeki florayı da aslında oksijenle beraber iyileştirdiği için kronik burun tıkanıklıkları ve akıntılarda çok etkili...

Rektal ozon tedavisini hangi hastalıklarda ve kaç yaş aralığındaki hastalarınıza uyguluyorsunuz?
Rektal ozon tedavisini çocuklarda daha kronik hastalıklarda uyguluyorum. Bir de eğer bağırsakla ilgili bir bozukluğumuz varsa kabızlık problemimiz, irritable barsak sendromu (İBS) veya çölyak gibi rahatsızlıklarda da uygulayabiliyorum. Kronik hastalıklardan daha çok otizm ve dikkat eksikliği özel ilgi alanım. Bunlar üzerine biraz daha çalışıyorum. Bazı hasta gruplarında dürtüsel bozukluğu olan hastalarda, otizmde damar yolundan ozon tedavisi vermek biraz zor olabiliyor. Sistemik bir yol olduğu için rektal ozonu bu hastalarda tercih ediyorum. Hem de artık biliniyor ki kronik hastalıkların çoğunda barsak mikrobiyatası ve florası çok etkin ve çok önemli. Hem çocuğun buradaki oksijenasyonunun düzenlenmesi açısından hem florasının dengelenmesi açısından hem de barsak mikrobiyatasının daha sağlıklı olması açısından, rektal ozon bu kronik hastalıklarda uygulanabilir. Ayrıca kronik barsak hastalıklarında, kronik kabızlıkta, dışkılama bozukluklarında, enflamatuvar bağırsak, Crohn veya çölyakta, irritable barsak sendromunda da rektal ozon çok etkin olarak kullanılabilir.

Genel olarak baktığınızda medikal ozon uygulamalarının, tedavi sürecine katkıları nelerdir, nasıldır?
Medikal ozon uygulaması klinikte çok aktif olarak kullandığım bir yöntem. Çocuklarda özellikle çok sık antibiyotik kullanan, bağışıklığı çok düşük olan, hastalıkları çok uzun süren ve bir türlü iyileşemeyen yaş gruplarında, burada ozonla beraber vücuttaki oksijenasyonu da değiştirebildiğimiz için hem bağışıklık anlamında hem de kronik ve geçmeyen öksürüklerde, alerjik altyapısı olan çocuklarda tedavi etkinliği açısından da çok faydalı.
Erişkinlere kıyasla çocuklardaki ozon çok daha hızlı etkiliyor ve çok daha uzun süreli bir sonuç sağlıyor. Şu an çocuk grubu ozon tedavisinde en aktif kullandığım iki çeşit var. Biri nazal, biri de SF ozon şeklinde damar yolunda. Bunlarda zaten direkt 3. ve 4. seanstan itibaren aktif şikayetlerde rahatlama görüyoruz.

Eklemek istedikleriniz…
Doğal, geleneksel tedavilerin çocuk yaş grubunda daha çok yaygınlaşmasını istiyorum. Bu alanda da kendi adıma öncü hekimlerden olmayı hedefliyorum. Çok fazla kimyasal ve gereksiz antibiyotik kullanımının olduğunu ve ne yazık ki çocuklarımızın hayat kalitesinin oldukça düştüğünü görüyorum. Destek tedavileri uyguladığımızda; özellikle ozon tedavisinde çocukların hem bağışıklıklarında hem şikayetlerinin gerilemesinde hem de uzun dönemde büyüme gelişmeye katkı sağlamada bu tedavilerin çok etkin olduğunu görüyorum. Dolayısıyla yayılması gerektiği kanaatindeyim. Bunun yaygınlaşmasında da öncü hekimlerden olduğumu düşünüyorum.

Sağlığa Bakış Dergisi