İlk Yardım Eğitmeni
Konuyu daha rahat anlayabilmemiz için kanamalarda ilkyardım konusuna girmeden önce ‘Dolaşım Sistemi ve Şok’ konusunda birtakım ön bilgileri sizlerle paylaşmak gerekliliğini düşünüyorum.
Keskin ve sivri dişlerden gelen ısırıklar derin delici yaralara neden olabileceğinden hayvan ısırıkları (kedi, köpek, at, eşek, yarasa gibi memeli hayvanlar) ciddi olabilir. Dokulara zarar vererek mikropların yayılmasına neden olabilirler. Bu şekilde doku hasarı varsa enfeksiyonu önlemek için acil yardım gereklidir.
Su etrafında yaşanan olaylar her yaştan insanı kapsayabilir. Ancak suda boğulma özellikle on altı yaşın altındaki gençler ve çocuklar arasında kazara ölümlerin en yaygın nedenlerinden biridir. İlk Yardım Eğitmeni Ecz. Muzaffer Haksel boğulma anında nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlatıyor.
Yaza girdiğimiz bu günlerde; alerji, ısı bitkinliği ve sıcak çarpması vakalarında neler gözlemlendiği, bu konularda ilkyardım uygulamalarının nasıl yapılması gerekliliği hususlarında siz okurlarımızla görüşlerimizi paylaşmayı önemli gördük.
Kalp krizi (Heart Attack) çoğunlukla; bir ya da daha fazla koroner arterdeki pıhtı oluşumuna bağlı olarak (Koroner Trombosis) kalp kasının bir bölümüne kan akışının ani bir şekilde engellenmesi sonucunda meydana gelir. Bu nedenle tıbbi olarak Akut Miyokard Enfarktüsü olarak da adlandırılır. Yaşamı tehdit eden bir durum olup kalp yetmezliğine bağlı olarak hücrelere yeteri kadar kan pompalanamaması sonucunda doku hasarına neden olur.
Oksijen yetmezliğine bağlı hipoksi (Hypoxia) tablosu; hızlı, sıkıntılı, sesli solunum, burun kanatlarının nefes almak için açılması, konuşma ve solunum güçlüğü , ilk olarak vücudun el ve ayaklar gibi uç noktalarında tırnaklar ve tırnak yataklarında ve yüz çevresinde, dudaklar ve kulak memelerinde grimsi mavi renk ve bu durumun daha da kötüleşmesi gibi bir çok etkenle açıklanıyor.
Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek için olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. Burada en önemli durum İlk yardım ile Acil Tedavi’nin birbiriyle karıştırılmaması gerekliliğidir.