Obezite Ürolojik Hastalıkları Tetikliyor

Obezite Ürolojik Hastalıkları Tetikliyor

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Demir obezitenin, insanların yaşam kalitesini düşüren ve gün geçtikçe artan bir sağlık sorunu olduğunu, eskiye göre küresel anlamda daha fazla hastalığa zemin hazırladığını söyledi. Sıklıkla tansiyon, şeker, kalp gibi ciddi hastalıklara yol açtığına değinilen obezitenin, ürolojik rahatsızlıkları da tetikleyen en büyük etkenlerden biri haline geldiğini ve tedavi edilmezse bu anlamda ciddi problemlere yol açacağını belirtti.

Obezitenin günümüzde dünya çapında küresel bir sorun olduğunu ve pek çok hastalığa zemin hazırladığını belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Demir, hem kadınları hem de erkekleri farklı problemlerle etkilediğini belirtti. Demir, “Dünyada erkekler üzerinde, akciğer kanserinden sonra, en sık rastlanan hastalık olan prostat kanserini tetikleyen sebeplerden biri obezitedir. Prostat kanserine yakalanmış obezite hastalarının ölüm riskinin daha yüksek olduğunu ve hastalığın seyrinin kötü ilerlediğini biliyoruz. Bunun dışında obezite, erkeklerde hormonal değişikliklere dolayısıyla kısırlığa; testosteron seviyesindeki düşme ve penis damarlarında yaptığı bozulma sebebiyle iktidarsızlığa (Erektil disfonksiyon); prostat büyümesine, testosteron üretimini bozarak düşük testosteron seviyesine ve dolayısıyla da göbek bölgesinde yağlanmaya neden olur. Bu yağlanma sebebiyle de kişide tip-2 diyabet hastalığını ve kalp damar hastalıkları görülür” dedi.
 
Kadınları İçin De Tehlikeli
Öte yandan obezitenin, kadınlarda da bazı ürolojik problemlere yol açtığını vurgulayan Demir, “Kadınlarda bazı ürolojik problemlerin kaynağı obezite olabiliyor. Bu problemlerin arasında idrar kaçırma en sık rastlanan hastalıktır. Obezite ve fazla kilo, alt karın bölgesindeki organlara (rahim, mesane, vajina ve idrar tutmayı sağlayan kapak sistemi) baskı yaptığından dolayı, idrar kaçırma durumuyla karşılaşılır. Ayrıca idrar kaçıran insanlar, suyu az içtiklerinde az kaçıracaklarını ya da kaçırma riskinin olmayacağını düşündükleri için suyu az tüketmektedirler. Böylece diğer hastalıklara davetiye çıkarırlar. Örneğin böbrek yetmezliği obezite hastalarında bu şekilde gelişmektedir” şeklinde konuştu.
 
Cinsel Hayatı Olumsuz Etkiliyor
Obezitenin her iki cinste de bazı ortak sorunlara neden olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Demir, “Obezite, genel olarak kadın ve erkekte özellikle cinsel hayatı direkt etkiliyor. Erkeklerde sertleşme sorununu arttırarak, sperm kalitesini bozuyor. Ayrıca konsantrasyon ve hareket kabiliyetini azaltıyor. Kadınlarda ise cinsel arzudaki düşüş, cinsel işlevsizlik ve doğurganlığın zorlaşması durumları görülüyor” dedi.