Meme Kanseri Hakkında En Çok Merak Edilen 16 Soru

Meme Kanseri Hakkında En Çok Merak Edilen 16 Soru

Her 8 kadından 1’inde görülen meme kanseri, yaşamın her döneminde ortaya çıkabiliyor. Pek çok kadın artık meme kanserini yakından tanıyor. Ancak bu hastalıkla ilgili kafalarda netleşmeyen pek çok soru olabiliyor. Meme sağlığı ile ilgili yanlış bilinenler de tanı ve tedavide geç kalınmasına, hastalığın daha ciddi seyretmesine hatta yaşam kaybıyla sonuçlanan tablolara neden olabiliyor.

1. SIK MAMOGRAFİ ÇEKTİRMEK MEME KANSERİ YAPAR MI?
Meme kanseri tanısında çok önemli bir yere sahip olan mamografide verilen ışın dozu düşüktür. Belirli aralıklarla mamografi çektirmek sakıncalı değildir.

2. MEMEMİ BEN KONTROL EDİYORUM, ŞİKAYETİM DE YOK
, DOKTORA GİTMELİ MİYİM?
Meme kanseri için en önemli nokta herhangi bir şikayet olmadan doktora gitmektir. Memedeki kitle, ele gelecek hale gelmeden çok önce mamografi ile saptanabilir. Dolayısıyla hiç şikayet olmadan kontrole gidilmelidir.


3. AİLEMDE HİÇ MEME KANSERİ YOK, BENDE DE OLMAZ DEĞİL Mİ?

Ailedeki kanser vakaları, meme kanseri riskini artırır. Ancak meme kanserlerinin %85'i bireysel faktörlerle ortaya çıkar. Bu nedenle ailesinde meme kanseri olmayan kadınlarında rutin kontrollerini ihmal etmemesi gerekir. 


4. DOĞUM YAPTIM VE EMZİRDİM
, BENİM MEME KANSERİ OLMA RİSKİM VAR MI? 

Doğum yapmış ve emzirmiş olmak meme kanseri riskini azaltsa da meme kanseri olmayacağı anlamına gelmez.


5. MENOPOZDAN ÖNCE MEME KANSERİ OLUR MUYUM
?

Hayati riske sebep olan en önemli hastalıklardan biri olan kanserin çoğu türü her yaşta ortaya çıkabilir. Meme kanseri günümüzde genç yaşlardaki kadınlarda da sık görülmeye başlamış durumdadır. 


6. ERKEKLERDE MEME KANSERİ OLUR MU?

Ailesinde kanser hikayesi olan erkekler de meme kanseri ve diğer tüm kanser türleri riski taşırlar. Tüm meme kanserlerinin %1’i erkeklerde görülür.


7.MEMEDE KİSTLER VAR, MEME KANSERİ MİYİM?

Meme kistleri çoğu kadında görülür ve kanser riski taşımaz. Ameliyat ile alınmasına gerek yoktur. Büyüyüp ağrı yaptıklarında ya da meme kanseri yönünden kuşku uyandırdıklarında boşaltılabilir.


8. MEMEDE BİR KİTLE VAR VE AĞIRMIYOR
, KANSER Mİ OLDUM?

 Kitlenin ağrıması ile kanser olması arasında bağlantı yoktur. Memede ele gelen her doku kanser kitlesi demek değildir.


9. MEMEMDEKİ AKINTI KANSER ANLAMINA GELİR Mİ
?

Her kadında memeden sıkmakla bir miktar akıntı olabilir. Bu kanser belirtisi değildir. Kendiliğinden olan, tek taraflı ve kanlı akıntılar tehlike habercisidir ve incelenmesi gerekir.


10. GENÇ YAŞTA MAMOGRAFİ ÇEKTİRMEK SAKINCALI MIDIR
?

 Genç yaşta mamografi çektirmenin sakıncası yoktur. Ancak 30 yaşın altındaki kadınlarda meme dokusunun özelliğinden dolayı mamografi ile yeterli görüntü alınamadığından, genç yaşlarda genellikle mamografi yerine ultrason tercih edilir.


11. MEME MR
’I İLR YÜKSEK DOZDA RADYASYON ALINIR MIK?

Meme MR çekimlerinde hasta herhangi bir radyasyona maruz kalmaz.


12. ÇOK SIK MEME ULTRASYONU YAPTIRMAK SAKINCALI MIDIR
?

 Ultrason, anne karnındaki bebeğe bile yapılabilir. Hangi sıklıkta gerekiyorsa o sıklıkla yapılabilir.


13. BİYOPSİ YAPTIRMAK KİTLENİN KANSERLEŞMESİNE YOL AÇAR MI
?

 Biyopsi işlemi, bir kitlenin adının konması için en güvenli yoldur ve kitlenin niteliğini değiştirmez. Hastalığın yayılmasına neden olmaz.


14. Kanserli bir kitlenin ameliyatla alınması kanserin vücuda yayılmasına yol açar mı?

Kanser vücuda yayılacaksa, kanserli kitleden ayrılan hücreler yoluyla yayılır. Bu kitlenin alınması yayılmayı engeller. Kitlenin alınmasında geç kalınmış ise, ameliyattan önce vücuda yayılmış hücreler, kitlenin kendisi alınsa bile bir süre sonra yeni kitleler oluşturabilir. Bu durumun ameliyatla ilgisi yoktur.


15. BENDE MEME KANSERİ TESPİT EDİLDİ, MEMEMİ KAYBEDECEK MİYİM?

Çok geç kalınmamışsa meme kanseri ameliyatlarında memenin tümünün alınmasına gerek yoktur. Yalnızca kanserli dokunun alınmasıyla memeye dokunmadan tedavi tamamlanmaktadır. Gecikmiş olgularda ise, memenin tamamen alınması gerekse bile, aynı seansta hastanın kendi dokularından ya da hazır protezler kullanılarak aynı seansta hastanın alınan memesi yerine konabilmektedir.


16. MEME KANSERİ AMELİYATINDA KOLTUK ALTI LENF BEZLERİ TAMAMEN ALINIR VE BU DE KOLUN ŞİŞMESİNE, SAKATLANMASINA YOL AÇAR. KOLUMU ARTIK ESKİSİ GİBİ KULLANAMAYACAK MIYIM?

Çok geç kalınmamışsa koltuk altı lenf bezlerinin tamamının alınmasına gerek yoktur. Çeşitli işaretleme yöntemleri ile ameliyat sırasında lenf bezlerinin birkaçı işaretlenip alınarak incelenir. Eğer sorun yoksa diğer lenf bezlerine hiç dokunulmaz. Diğer lenf bezlerinin alınması gerekse bile bu durum mutlaka kolun şişmesi anlamına gelmez. Kolun şişmemesi için tedbirler alınmalıdır.