Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Eczacılıkta Yenilikçi Adımlar Atıyor

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Eczacılıkta Yenilikçi Adımlar Atıyor

Eczacılık mesleğinin geleceğini şekillendiren yenilikçi projeler, mesleki gelişim programları ve girişimcilik ruhu ile adından söz ettiren Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED), eczacıları modern dünyanın gereksinimlerine hazırlamayı hedeflemek üzere yola çıkmış bir dernek olarak dikkat çekiyor. Derneğin Başkanı Ecz. Şule Dilek Yağcı ile gerçekleştirdiğimiz bu röportajda, PGED'nin kuruluş amacını, eczacılar için önemini, girişimcilik vizyonunu ve geleceğe dair projelerini konuştuk. Eczacılık mesleğine yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen derneğin çalışmaları, hem Eczacılara hem de topluma sağladığı katkılarla dikkat çekiyor.

Şule Hanım öncelikle bizlere Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği’nin kuruluş amacından bahseder misiniz?
Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED)’nin amacı; Türkiye’de eczacılık alanında etik, genç, üretken ve modern bir yapı oluşturarak; hümanist düşünce ile hareket etmek, eğitime daima açık olmak, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı çağdaş, evrensel kaliteye ve dünya standartlarına uyumlu, yeniliklere açık ve hazır biçimde bütünleştirmektir.
Eczacılığın, eczanelerin, tüm sağlık sektörünün ve halkın sağlıklı geleceği için geleceğe yön verebilecek eğitimsel, sosyal ve ekonomik projeler üretebilmeyi hedefleyen bir misyonla kurduğumuz Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği olarak endüstri, Eczacılarımız ve tüm toplumla dayanışma içerisinde olmak bu serüvende en büyük hedefimiz. Yönetim kurulumuzla birlikte, meslektaşlarımızdan aldığımız ilham ve güçle Derneğimizin vizyonunu genişletmeye, mesleğimizde biriken sorunlar karşısında hep beraber çözümler üretip dönüştürmeye devam ediyoruz.

Derneğinizin eczacılar için önemini nasıl tanımlarsınız?
Derneğimiz; Eczacıların sürekli mesleki gelişimlerini destekleyen eğitim programları, seminerler, atölye çalışmaları ve konferanslar düzenlemektedir. Bu etkinlikler, eczacıların en son yenilikler, teknolojiler ve en iyi uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmaktadır. Üyelerimizin diğer meslektaşları, sağlık profesyonelleri ve iş dünyası liderleri ile bağlantı kurmaları için fırsatlar yaratmaktadır. Bu ağ kurma etkinlikleri, bilgi paylaşımını teşvik eder ve eczacıların işbirliği yaparak daha güçlü ve etkili projeler geliştirmelerine olanak tanımaktadır. Ayrıca, üyelerinin topluma katkıda bulunmalarını ve halk sağlığını iyileştirmeye yönelik projelerde yer almalarını teşvik etmektedir.

Size göre bir eczacı için girişimcilik ne ifade ediyor?
Eczacı
lar, girişimcilik sayesinde kendi eczanelerini açabilir ve işletme sahibi olabilirler. Bu, onlara bağımsızlık ve kendi işlerini yönetme fırsatı sunar. Kendi işine sahip olmak, karar alma sürecinde tam kontrol sahibi olma ve işin yönünü belirleme anlamına gelir. Girişimci bir eczacı, sunduğu hizmetleri ve ürünleri yenilikçi bir şekilde çeşitlendirebilir. Örneğin, özel sağlık hizmetleri, kişiselleştirilmiş ilaç tedavileri, sağlık danışmanlığı gibi ek hizmetler sunarak rekabet avantajı elde edebilir. Girişimcilik, eczacılara topluma daha geniş bir katkıda bulunma fırsatı verir. Sağlık alanında yenilikçi çözümler geliştirmek, halk sağlığını iyileştirmeye yönelik projeler başlatmak ve toplumsal bilinçlendirme kampanyaları düzenlemek gibi faaliyetlerle topluma fayda sağlanabilir.

Eczacıları girişimciliğe yönlendirmek için gerçekleştirdiğiniz çalışmalar nelerdir?
2 yılda bir dönüşümlü olarak düzenlediğimiz Bilimin E Hali ve Geleceğin E Hali kongrelerimiz, sürekli olarak gerçekleştirdiğimiz eğitim programları ile bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Farmafikir Yarışması’nın da Eczacı adaylarımız için girişimcilik adına önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Ülkemizdeki eczacılarımızın uluslararası alandaki başarılarını nasıl yorumlarsınız?
Ülkemiz eczacılarının uluslararası başarılarında en büyük etkenlerden biri, yüksek eğitim seviyeleri ve mesleki yeterlilikleri olduğunu düşünüyorum. Türkiye'deki eczacılık fakülteleri, öğrencilerine geniş kapsamlı ve detaylı bir eğitim sunmakta, böylece mezunlar uluslararası standartlarda bilgi ve beceriye sahip olmaktadır. Eczacılarımız, uluslararası platformlarda inovasyon ve araştırma konularında önemli başarılara imza atmaktadır. Yeni ilaç geliştirme, farmasötik teknolojiler ve sağlık hizmetleri alanlarında yaptıkları araştırmalar ve projeler, global çapta tanınmakta ve takdir edilmektedir.  

Önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladığınız proje ve organizasyonlar var mı? Nelerdir?
Yakın zamanda yapacağımız en önemli etkinliğimiz “Geleceğin E Hali” 2024, sağlıkta yaşanan son gelişmeleri keşfetmek, bunları uygulamadaki zorlukları ve bu zorlukların üstesinden nasıl gelineceğini çözümlemek için sağlık sektörünü bir araya getiriyor. Yine büyük bir heyecan ve emekle hazırlıklarını sürdürdüğümüz “Geleceğin E Hali 2024” etkinliğimizi “Sürdürülebilir, Proaktif Eczacılık” mottosuyla 24-25-26 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi (ICC)’nde gerçekleştireceğiz. Eczacılık sektörü, sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilecek önemli bir potansiyele sahiptir. Sağlık hizmeti veren eczaneler, çevre dostu ve toplumsal sorumluluklarını yerine getiren uygulamaları benimseyerek hem toplum sağlığını korumak hem de çevreye olumlu katkılarda bulunmak amacıyla çaba göstermektedirler. Eczanelerde sürdürülebilirlik hem sağlık hem de çevre açısından önemli bir dengeyi sağlama amacını taşımaktadır. Başta eczacılarımız olmak üzere, Türkiye’nin önde gelen tıp uzmanlık derneklerinin değerli hekimleri, sektörümüzün değerli temsilcileri ile birlikte hazırlanan; enerjik, yenilikçi, öncü seminerler, konuşmaların yer alacağı etkinliğimize bekliyoruz.