Kadınları Cinsel Birleşmede Zorlayan Problem: Vajinimus
Bazı kadınlar için cinsel birleşmenin kabus haline geldiği ve toplum baskısı nedeniyle çoğu zaman bu sorunu çözüme kavuşturmak için profesyonel destek alamadığı bir durum vajinismus… Sorunun kökeninin çoğu zaman psikolojik olduğunu belirten Psikolog ve Aile Danışmanı Sayın Ceren Yağcıköseoğlu Barut ile vajinismusun sebepleri, ilişkiler üzerindeki etkileri ve terapi yoluyla tedavisini konuştuk.
Ceren Hanım, öncelikle bilmeyenler için bize vajinismus ne olduğunu anlatır mısınız? Belirtileri nedir?
Vajinismus, cinsel birleşme sırasında vajina ağzının istem dışı bir şekilde kasılmasıyla oluşan, bu sebeple cinsel birleşmenin mümkün olmadığı bir bozukluktur. Cinsel birliktelik esnasında oluşan bu kasılmalar, fiziksel muayenede de oluşabilmektedir. Kadın partnerin, canının acıması düşüncesiyle, korkması ve panik olmasıyla gerçekleşmektedir. Cinsel birleşme söz konusu olduğunda bu korku ve kaygı daha da artmaktadır. Kadın partner, cinsel ilişkiden kaçınarak korkusuyla bu şekilde baş etmektedir. Cinsellikten kaçınma davranışı, her birleşme söz konusu olduğunda görülmeye devam etmesi, bir ilişki problemi meydana getirmektedir.
Belki de birçok kadının uzun zamandır yaşadığı ama isimlendiremediği bir problemi tanımladınız. Peki vajinismusun nedenleri nelerdir?
Vajinismus oluşmasını sağlayan sebepler arasında en başta kişinin kendisini, cinsel birleşmenin dayanılmayacak şekilde bir acı duyacağına inandırması olmaktadır. Kişinin hayatının bir bölümünde yaşamış veya maruz kalmış olduğu taciz ve/veya tecavüz öyküsü var ise, hastalık veya cerrahi nedenlerden oluşan bedensel travmalara bağlı ağrı çekmesi durumu da söz konusu olabilmektedir. Ayrıca bireyin cinselliği nasıl algıladığı, cinselliğe karşı yaklaşımı, aile yapısı, ailesinden cinselliği nasıl öğrendiği (ayıp, günah, yanlış vs.) de vajinismus sebepleri arasında olabilmektedir. En önemli nedenlerinden bir ise, partneriyle ilişkisindeki güvendir. Eğer kadın, partnerine yeterince güvenmiyorsa ilişkide bir güven eksikliğinden dolayı, kendisini cinsel ilişkiye bırakamamasını gözlemliyoruz.
Vajinismusa yol açan psikolojik nedenler nelerdir Ceren Hanım?
Daha çok kişiler, cinselliği yakın çevresi tarafından olumsuz öğrendiyse, geçmişte olumsuz bir deneyimi varsa, kendini koruyamayacağını düşünüyor ve canının acıyacağı ile ilgili yoğun kaygı yaşıyorsa, tüm bunlar vajinismusun gelişimine katkı sağlayan psikolojik sebeplerdir.
Vajinismus nasıl teşhis edilir ve terapi ile tedavi edilir mi?
Söz konusu cinsel birleşme olduğunda;
• Kadın partnerin cinsellikten korkup, kaçınması, uzaklaşması,
• Cinsel birlikteliği istemesine rağmen eyleme geçememesi,
• Birlikteliğin uzun süredir devam etmesine rağmen, cinselliğe dair korku, kaygının devam etmesi ve cinsel birlikteliğin gerçekleşmemesi,
• Cinsel birleşme için fiziksel bir engelin olmaması durumunda, vajinismusu düşünebiliriz. Öncelikle, kişinin bir kadın hastalıkları uzmanı tarafından fiziksel bir muayene olması gerekmektedir. Cinsel terapi ve bilişsel davranışçı terapi teknikleriyle bu problem kolaylıkla çalışılmaktadır.
Vajinismusun partner ilişkileri üzerindeki etkileri nelerdir?
Kadın partnerin, cinsel birleşmeyle ilgili yaşadığı yoğun kaygı, bireysel problemin zaman içinde ilişki problemine ne yazık ki dönüşmesini sağlamaktadır. Korkuyla partneri tarafından itilen, ilişkiden uzak tutulan erkek partner, bu durumu kendine mâl edebilmektedir. Kendisini eşi tarafından istenmeyen, sevilmeyen, ihtiyacı görülmeyen biri olarak görebilir. Kendini yetersiz hissedebilir. Tahammülsüz, öfkeli veya alıngan, kırılgan hissedip, davranabilir. Ayrıca kadın partner de eşinin kendisine anlayış göstermediğini düşünüp anlaşılmamış hissedebilir ve eşinin isteğine karşılık veremediği için kendisini yetersiz hissedebilir. Bu durum devam ettiği sürece ilişkide problemler artış göstermektedir.
Bireylerin hayatını bu kadar derinden etkileyebilen vajinismus tedavisi ne kadar sürer?
Öncelikle bir kadın hastalıkları uzmanıyla görüşüp fiziksel bir muayeneden geçilmesi ve cinsel birleşme için fiziksel bir engel olup olmadığı incelenmelidir. Fiziksel bir engel yok ise, cinsel terapi ve bilişsel davranışçı terapi müdahalesiyle, ortalama 5-7 seans bu problemi çalışmak için yeterli bir süredir.