Merdiven Çıkarken Soluğunuz Kesiliyorsa Sebebi Sigara Olabilir
Astımın en sık görülen nefes darlığı nedeni olduğunu ve sigara içenlerde uzun vadede nefes darlığı görüldüğünü belirten Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Nadir, “Nefes darlığının en önemli belirtileri nefes yetmemesi, hava açlığı, nefes nefese kalma, merdiven çıkarken soluksuz kalma ve dinlenme ihtiyacı hissetmek şeklindedir” dedi.
Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Nadir, nefes darlığı hakkında açıklamalarda bulundu.
Nefes darlığının kişinin ihtiyacı kadar nefes alamaması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nadir, “Kişi her nefes alışverişte bu darlığı hissedebilir. Nefes darlığının belirtileri ise nefes yetmemesi, hava açlığı, nefes nefese kalma, merdiven çıkarken soluksuz kalma ve dinlenme ihtiyacı hissetmek şeklindedir” diye konuştu.
Prof. Dr. Nadir, nefes darlığının sebeplerini 2 gruba ayırarak şöyle sıraladı:
Akciğere bağlı sebepler: Akciğer kanseri, yabancı cisim yutma, zatürre, astım, akciğer damarlarında ani gelişen pıhtı, KOAH, Covid-19.
Akciğer dışındaki sebepler: Obezite, kalp hastalıkları, yaşlılık, kansızlık.
Astım En Sık Görülen Nefes Darlığı
Üstteki rahatsızlıkların bir kısmının ani nefes darlığı yaptığını, bir kısmının da uzun vadede nefes darlığına neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydın Nadir, “Astım en sık görülen nefes darlığı nedenidir, sigara içenlerde uzun vadede nefes darlığı görülür” açıklamasında bulundu.
Solunum Kapasitesi Ölçülür
Nefes darlığında tanı koyma sürecinden bahseden Prof. Dr. Nadir, “Hastanın şikâyetleriyle birlikte kan testleri, solunum kapasiteleri ölçümü, akciğer grafisi ve göğüs tomografisi ile nefes darlığı teşhisi konulur. Gerekirse bronksokopi, anjiyografi gibi daha ileri tetkikler yapılabilir” şeklinde konuştu.
Pasif İçicilerde de Nefes Darlığı Gelişebilir
Kalp kaynaklı nefes darlığı şikâyetlerinin çoğunlukla uzun dönemde ortaya çıktığını, kalp krizi, kalp yetmezliği, tansiyon yüksekliğinin başlıca nedenleri olduğunu ifade eden Prof. Nadir, şu bilgileri paylaştı:
“Özellikle akciğerleri doğrudan etkileyen sigaradan uzak durmak gerekiyor. Sigara içmeyen ancak içilen ortamda bulunan pasif içicilerde de zamanla nefes darlığı ve hastalık gelişir. Kimyasallarla çalışan ortamlarda ve madenlerde çalışanların kişisel koruyucu ekipmanlarını kurallara uygun kullanmaları gerekir.”
Sigara Kullanımından Uzak Durulmalı
Nefes darlığından kurtulmanın veya azaltmanın yollarına değinen Prof. Dr. Nadir, “Öncelikle nefes darlığına sebep olan neden saptanır, ardından hekim tarafından uygun tedavi düzenlenmesi gerekir. Ancak sigara kullanımından uzak durmak, uzun süre kirli hava solumamak, kimyasal temizlik ürünlerini karıştırmamak ve solumamak olası nefes darlığı şikâyetlerini önlemede yardımcıdır” diyerek sözlerini noktaladı.