Doğuştan İşitme Kaybı Koklear İmplant İle Çözümsüz Değil

Doğuştan İşitme Kaybı Koklear İmplant İle Çözümsüz Değil

Doğuştan ileri derece işitme kayıplı 3 yaşındaki Atlas Deniz’in annesi Gizem Gökoğlu, koklear implant sonrası oğlunun seslere anında tepki vermeye başladığını söyleyerek, “Artık her sesi duyabiliyor. Çoğu zaman implantlı olduğunu bile unutuyoruz” dedi. Duymaya başlaması ile Atlas Deniz’in konuşmaya da başladığını anlatan Gökoğlu, “Harf sesi çıkarması bile bizim için çok önemliyken, artık oğlumuz konuşuyor. Yaşadığımız zor anlar geride kaldı, onun sesi dünyanın en güzel melodisine dönüştü” diye konuştu.
 
Atlas Deniz’in yolculuğu doğuştan işitme kayıplı tüm çocuklara umut oldu. Çözüm odaklı yaklaşımların işitme kayıplıların hayatını tamamen normalleştirdiği, bir kez daha gözler önüne serildi. İleri derece işitme kayıplı doğan ve şu an yaşıtları gibi konuşup, kuş seslerini dahi duyan Atlas Deniz’in umuda açılan yolculuğunu, Annesi Gizem Gökoğlu anlattı. Gökoğlu, şu an 3 yaşındaki Atlas Deniz’in koklear implant ameliyatı öncesi ve sonrası yaşadıklarını paylaştı. 

 
Atlas Deniz’e 40 günlükken çok ileri derece işitme kaybı teşhisi konduğunu belirterek, hikayelerini anlatmaya başlayan Gökoğlu, “O gün işitme cihazı aldık ve takınca sesleri az da olsa duyduğunu anladık. Oğlumuz nasıl daha iyi duyar diyerek araştırmalara başladık. Bizim hikayemizde imkânsız olmayacaktı, umut vardı ve biz mucizeyi birlikte gerçekleştirecektik” dedi. 

“Atlas Deniz bol sesli dünyasına ‘Merhaba’ dedi”
Yurt içi yurt dışından makaleler okuduklarını, videolar izlediklerini anlatan Gökoğlu, şunları söyledi; “Doktorlarla, koklear implant firmalarının yetkilileriyle, kullanıcılar ile görüşmeler yaptık. Uzun araştırmalar sonucunda Cochlear markasına karar verdik. Özellikle küçük yaş grubu için ses işlemcisinin özellikleri, kullanım rahatlığı, işlemcinin ve kabloların dayanıklılığı, aksesuarlarının çeşitliliği, (ses işlemcisini su geçirmez hale getiren Aqua+, sesi kaynağından direkt olarak ses işlemcisine aktaran Mini Mikrofon vb.), ileri teknoloji uyumu ve AR-GE çalışmaları tercih sebebimiz oldu. Oğlumuz 14 aylıkken, ikinci doğum günümüz dediğimiz gün geldi, koklear implantımız takıldı. Atlas Deniz sesleri duyunca gülümsedi, bol sesli dünyasına ‘Merhaba’ dedi.”
 
“Koklear implant ile seslere anında tepki veriyor”
Atlas Deniz işitme cihazı kullanırken, kulak arkasına alıştığı için koklear implantta da Nucleus 7 tercih ettiklerini kaydeden Gökoğlu, şöyle devam etti; “İlk günler ses işlemcisini elimizde görünce heyecanlanıp kafasını gösteriyordu ve takınca tüm bedeniyle bize gülümsüyordu. Ses işlemcisini uyuyacağı zaman bile çıkarmamızı istemiyor, geceleri de duymak istiyordu. İşitme cihazı ile ona seslendiğimde belki 4-5 saniye sonra dönüp bakıyorsa şimdi anında dönüp bakıyordu ve anlıyordu. Koklear implant ile durum bambaşka hale gelmişti. Artık karşımızda ayakları yere sağlam basan küçük bir çocuk vardı.” 
 
“Artık kuşların sesini bile duyuyor, cihazı olduğunu dahi unutuyoruz”
Atlas Deniz’in koklear implant sonrası zamanla her sesi duymaya başladığını belirten Gökoğlu, şunları kaydetti; “Bir gün Atlas Deniz’le odasında oynarken kapı çaldı ve etrafına baktı dinledi hemen kapıya doğru koşmaya başladı. Gözlerimiz dolu dolu onun koşmasını izledik. Yine bir gün uykusunda dışarıdan duyduğu ambulans sesine uyandı. Evet artık Atlas Deniz her sesi duyuyordu. İşitme cihazı kullanırken oğluma ‘Kuşlar’ diye bağırdığımda, camın önünden kuşlara bakardı ve o zamanlar içimden ‘Bir gün kuşların sesini duyacaksın, için cıvıl cıvıl olacak’ derdim işte şimdi koklear implant ile o günler gelmişti. Artık çoğu zaman implantlı olduğunu bile unutuyoruz. Hatta ben kendimizi şanslı görüyorum belki koklear implant kullanmasaydık size başka bir hikaye anlatırdık.”
 
“İlk kelimesi ‘Babba’ oldu”
Atlas Deniz’in ilk kelimesinin ise ‘Babba’ olduğunu söyleyen Gökoğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Babba diye kaç kere tekrar etti bilmiyorum. Onun bir kelimesini duymak bizim için hayatımızın en önemli anıydı. İçimizde kelebekler uçuyordu, yaşadığımız zor anlar geride kalıyordu ve onun sesi dünyanın en güzel melodisiydi. Bırakın kelimeyi bir harf çıkışı, ses taklidi bile yüzümüzdeki kocaman gülümsemenin sebebiydi. Ve elbette anne kelimesinin hissettirdiği duygu kadar insanın kendini özel hissettiği az duygu vardır. Atlas Deniz bana ‘Anne’ demedi ama ben onun ‘Mamiş’iyim. Mamişim dedikten sonra o küçük arımın anlatacağı olayın heyecanını yüzünde okumak ve bunu kelimelere dökerek söylemesi, işte bu benim hayalim dediğim en özel anlar, mutluluğum.”
 
“Üzülerek zaman kaybetmeyin, çözüme odaklanın” 
 
Gökoğlu, ailelerinde işitme kayıplı bireyler olanlara da önerilerde bulundu. “Bu süreci kabullenin ve normalleştirin. Üzülüp zaman kaybetmek yerine çözüme odaklanın ve dik durun” diyen Gökoğlu, önerilerini şöyle ifade etti; “Biz böyle yaptık. Etrafımıza “Koklear implantıyla duyabilen bir çocuk, gözlük kullanmak gibi lens takmak gibi ne farkı var” diyerek anlattık. O yüzden işitme kayıplı çocuğu olan aileler önce kabullenerek başlamalı, çözümleri doğru şekilde aramalılar. Erken tanı alınmışsa hemen cihazlanmak gerek, çocuk ne kadar farklı uyaran alırsa, koklear implantla o kadar hızlı gelişir bu unutulmamalı. Dışarıda cihaz takmak istemeyenler, elalem ne derse desin utanılacak bir konumuz yok, o çocukları çevre seslerinden mahrum etmeyin.”