Tüp Mide Ameliyatıyla Obezite Tedavisi

Tüp Mide Ameliyatıyla Obezite Tedavisi

Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Hekimlerinden Genel Cerrah Uğur Bulut, çağımızın hastalığı olarak toplumun büyük bir bölümünü etkileyen obezitenin, yaşam tarzı değişimi ve tüp mide ameliyatı ile tedavi edilebildiğini söyledi.

Özellikle Pandemi nedeniyle daha hareketsiz bir yaşam sürdüren insanların hızla kilo almaya başladığını belirten Dr. Bulut, boy ve kilo oranı gözetilerek hesaplanan vücut kitle indeksi (VKİ) 40'ın üzerinde olanların obez olarak kabul edildiğini ifade etti.
 
Vücut kitle indeksi (VKİ) ne kadar yüksek ise obeziteye bağlı ölüm riskinin de o kadar yüksek olduğunu dile getiren Genel Cerrah Uğur Bulut, “Obezite tedavisinde altın standart; diyet ve egzersiz yani yaşam tarzının değiştirilmesidir. Bunlarda başarı sağlanamayan hastalarda ise ilaç tedavileri, Mide Bypass Ameliyatı ve Tüp Mide Ameliyatı uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin başında gelir. Tüp Mide ameliyatında midenin yaklaşık %80’inin çıkarılması ile hacmin küçültülmesini sağlanır. Böylelikle hastalar daha az acıkır ve az gıdayla tokluk hissi yaşar” diye konuştu.
 
“KİLO VERME SÜRECİ 1 YIL KADAR SÜRÜYOR”
 
Tüp mide ameliyatının 16-60 yaş aralığındaki insanlara yapılabildiğini belirten Dr. Uğur Bulut “60 yaş üzerinde ise anestezi nedeniyle bu operasyonu tercih etmiyoruz. Eğer hastanın hayati riski varsa 16 yaşının altında da bu operasyon yapılabilmekte. Ameliyat hastanın vücut durumuna göre 45 dakika kadar sürüyor. Hastalarımız 3 günlük bir sürenin ardından taburcu olabiliyor. Hastanın ideal kilosuna ulaşma süreci ise 1 yıl kadar sürüyor. Ameliyatın ardından mide sağlığına direkt etki eden sigara ve alkolden uzak durmak gerekiyor. Karbonhidrat, yağlı yiyecekler ve asitli içecekleri tüketmemek gerekiyor. Bunları erine hayvansal ürünler ve meyve sebzelerin tüketilmesi önem taşıyor ” bilgisini verdi.