Santa Farma Çevreci Üretimini Sıfır Atık Belgesi İle Taçlandırdı

Santa Farma Çevreci Üretimini Sıfır Atık Belgesi İle Taçlandırdı

Santa Farma’nın Gebze’de yer alan ve 215 yılı sonunda üretime başlayan modern üretim tesisi, Sıfır Atık Belgesi aldı.

Türkiye’nin 75 yıllık köklü ve güçlü yerli ilaç firması olan Santa Farma’nın Kocaeli Gebze V (Kimya) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (GEBKİM OSB) yer alan üretim tesisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Sıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazandı. Çevre bilincini kurum olarak benimseyen Santa Farma İlaç Sanayi A.Ş., Sıfır Atık Belgesi’ni yürüttüğü başarılı çevre politikası sayesinde alarak çevreye verdiği önem ve hassasiyetini resmi olarak da tescillemiş oldu.

Sıfır Atık Belgesi; öncelikle sıfır atık konusunda kendi bünyesinde çalışma ekibini oluşturan, yönetmelikte belirtilen değerlendirilebilir atıkların ayrı toplama sistemini kuran, sistemin kurulması ve işletilmesine ilişkin eğitimlerini tamamlayan, sıfır atık bilgi sistemine kaydolarak veri girişi sağlayan kurum, kuruluş ve mahalli idarelere veriliyor.

Sektörde bir adım öne çıkıyor
Santa Farma’nın GEBKİM OSB’de yer alan, 80 bin metrekare alan üzerinde konumlanan ve 44 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisi, çevreci özelliği ile sektörde bir adım öne çıkıyor. Tesiste; ‘Sıfır Atık’ sloganıyla geçtiğimiz yıl, tüm Gebkim tesisinde başta kağıt olmak üzere cam, plastik, metal, bitkisel yağ, madeni yağ ve organik olmak üzere yaklaşık 353,5 ton atık toplandı.

Toplanan atıkların, 209.5 tonu kağıt, 11.5 tonu cam, 44.9 tonu plastik, 23.2 tonu metal, 720 kilogram bitkisel yağ, 63.4 tonu organik atık ve 20 kilogramı da madeni yağlardan oluştu. Yine, Santa Farma’nın merkez ofis ve üretim tesisinde, geçtiğimiz yılın başından itibaren masa altı çöp kutuları kaldırılarak ortak ünite alanları kullanılmaya başlandı.

3 bin 562 adet ağaç kurtarıldı
Toplanan atıkların geri dönüşümü neticesinde; 41.4 ton sera gazı etkisi azaltılırken, 1 milyon 134 bin 303 kilovat saat enerji tasarrufu da sağlanmış oldu. Bunun dışında geri dönüşümle 3 bin 562 adet ağaç kurtarılırken, 44.1 kilogram hammadde ve yaklaşık 733 varil petrol tasarrufu elde edilmiş oldu.

Santa Farma’nın çevreci üretim tesisi “Sıfır Atık” sayesinde ekonomiye de ciddi katkı sağlıyor. Başlatılan uygulama ile kağıt, cam, plastik ve metal atıkların geri dönüşümü ile toplamda 476 bin 407 TL tutarında elektrik tasarrufu sağlandı. Buna ek olarak, geri dönüşüm sayesinde 714,52 metre küp depolama alanından kazanç sağlanırken, organik atıklarda 25 bin 395 kilogram kompost elde edildi.